DHCP – Dynamic host configuration protocol nedir?

DHCP “Dynamic Host Configuration Protocol” anlamına gelir. DHCP, bir ağa bağlanan her cihaza otomatik olarak benzersiz bir IP adresi atayan bir protokoldür. DHCP ile yeni cihazlara manuel olarak IP adresi atamaya gerek yoktur. Bu nedenle, DCHP tabanlı bir ağa bağlanmak için kullanıcı yapılandırmasına gerek yoktur. Kullanım kolaylığı ve yaygın desteği nedeniyle, DHCP çoğu yönlendirici ve ağ ekipmanı tarafından kullanılan varsayılan protokoldür.

Peki Nasıl çalışır?

Bir ağa bağlandığınızda, cihazınız bir istemci olarak kabul edilir ve yönlendirici de sunucudur. DHCP aracılığıyla bir ağa başarılı bir şekilde bağlanmak için aşağıdaki adımların gerçekleştirilmesi gerekir.

Bir istemci bir DHCP sunucusuna bağlandığını algıladığında, bir DHCPDISCOVER isteği gönderir.
Yönlendirici, isteği alır veya uygun DHCP sunucusuna yönlendirir.
Sunucu yeni cihazı kabul ederse, istemciye, istemci cihazının MAC adresini ve sunulan IP adresini içeren bir DHCPOFFER mesajı gönderecektir.
İstemci, IP adresini kullanacağını onaylayarak sunucuya bir DHCPREQUEST mesajı gönderir.
Son olarak, sunucu, müşteriye belirli bir süre için erişim (veya bir “kiralama”) verildiğini onaylayan bir DHCPACK alındı ​​bildirimi mesajı ile yanıt verir.

DHCP, bir ağa bağlandığınızda arka planda çalışır, bu nedenle yukarıdaki adımların herhangi birinin gerçekleştiğini nadiren görürsünüz. DHCP üzerinden bağlanma süresi, yönlendiricinin türüne ve ağın boyutuna bağlıdır, ancak genellikle yaklaşık üç ila on saniye sürer. DHCP, hem kablolu hem de kablosuz bağlantılar için aynı şekilde çalışır; bu, masaüstü bilgisayarların, tabletlerin ve akıllı telefonların aynı anda DHCP tabanlı bir ağa bağlanabileceği anlamına gelir.

Leave A Comment