Linux nedir?

Linux, Helsinki Üniversitesi’nde öğrenciyken Linus Torvalds tarafından oluşturulan bir çekirdekten gelişen bir işletim sistemidir. 

Diğer işletim sistemleri Windows, OS gibidir ama Linux açık kaynaklı bir işletim sistemidir; yani yazılımı herhangi bir şekilde kullanabilir, kopyalayabilir, çalışabilir ve değiştirebilirsiniz. Kaynak kodu ile dağıtılır, böylece kullanıcılar kodu görüntüleyebilir ve değiştirebilir. Linux, PC’lerden sunuculara ve cep telefonlarına kadar her şeyi destekleyen en yaygın kullanılan işletim sistemlerinden biridir. Aslında, Linux 90’lardan beri var ve dünya çapında ve akla gelebilecek her uygulama ve alanda kullanılıyor.

Linux’un kısa tarihi
Linus Torvalds Helsinki Üniversitesi’nde okurken UNIX işletim sisteminin ‘Minix’ adlı bir sürümünü kullanıyordu. Linus ve diğer kullanıcılar, Minix’in yaratıcısı Andrew Tanenbaum’a değişiklik ve iyileştirme talepleri gönderdi, ancak gerekli olmadığını hissetti. İşte o zaman Linus, kullanıcıların yorum ve iyileştirme önerilerini dikkate alan kendi işletim sistemini oluşturmaya karar verdi.

Çekirdek
Burada herhangi bir işletim sisteminin odak noktasının ‘çekirdeği’ olduğunu belirtmeliyiz. Ayrıntılı bir ayrıntıya girmeden, çekirdeği, bilgisayarınızı kontrol eden büyük çipe kullandığınız programı yapmak istediğiniz şeyi yapmasını söyleyen şeydir. Bir metafor kullanmak için, en sevdiğiniz İtalyan restoranına gidip ‘Spaghetti alla Bolognese’ sipariş ederseniz, bu yemek işletim sisteminiz gibidir. Bu yemeği makarna, domates sosu, köfte ve peynir gibi yapmak için birçok şey var. Çekirdek makarna gibidir. Makarna olmadan, bu yemek mevcut değil. 
Çekirdek olmadan, bir işletim sistemi yoktur. Programlar olmadan bir çekirdek işe yaramaz.

Neden Linux yazılımı kullanmalı?

Çoğumuzun kullandığı masaüstü işletim sistemleri genellikle bilgisayarlarımızla birlikte gelir ve işletim sistemlerini neden değiştirmemiz gerektiğini nadiren sorgularız. Çok az insan yeni bir işletim sistemi öğrenmeye ilgi duyuyor ve nadiren Linux’un ne olduğunu soruyor çünkü mevcut işletim sistemlerinin işi iyi yaptığını hissediyorlar.

Bununla birlikte, virüsler ve sık sık işletim sistemi çökmeleri ve sonuçta ortaya çıkan maliyetli onarımlar gibi kötü amaçlı yazılımlar gibi yaygın işletim sistemi sorunlarıyla mücadele sürecinde ne kadar zaman kaybolduğu her zaman açık değildir. Çoğu işletim sisteminin de lisans ücreti aldığını unutmayın.

Belki de mevcut işletim sistemi seçiminiz aslında işi iyi yapmıyor. Bir işletim sistemi için ödeme yapmaktan ve mevcut işletim sisteminizde yapmak zorunda olduğunuz sık maliyetli bakımdan nefret ediyorsanız, Linux ve daha iyi, ücretsiz bir alternatif sunup sunmadığını düşünmek isteyebilirsiniz. Linux’u denemek için herhangi bir ücret alınmaz ve birçok kişi Linux’u bir masaüstü bilgisayar için en güvenilir işletim sistemi olarak görür.

Linux özgürlüğe eşittir

Bu makalenin başlarında açık kaynaktan bahsetmiştik. Peki açık kaynak nedir? Basitçe söylemek gerekirse, açık kaynak olan herhangi bir yazılım aşağıdakileri içeren bir dizi ilkeye uyar:

  • Yazılımı çalıştırma nedeniniz veya hedefleriniz ne olursa olsun yazılımı çalıştırmak için tam özgürlük
  • Yazılımı inceleme ve sökme, çalışma ve üzerinde yapmak istediğiniz değişiklikleri yapma izni
  • Yazılımın dağıtımında herhangi bir kısıtlama yoktur
  • Değiştirdiğiniz yazılımın herhangi bir kopyasını dağıtma konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur

Açık kaynaklı yazılımların aslında bir topluluk olduğunu anlamak da önemlidir. Linux’u inşa eden bir topluluk ve Linux’u muhafaza eden bir topluluktur. Linux’un tam olarak ne olduğunu merak ediyor musunuz? Basitçe söylemek gerekirse, insanlar için yapılmış insanlar tarafından bir yazılımdır. Linux’u bu kadar popüler hale getiren bu açık kaynak felsefesi olduğu söylenebilir.



Leave A Comment